23.11.2018

Tahi


Photography by Brooke Lean and Gina Fabish – The Virtue

This is Tahi, a modern wellness space (offering yoga, natural healing therapies and more) in New Plymouth. Designed by one-to-definitely-watch Thandi Tipene – you might remember her amazing beachside home which featured in Homestyle this year.

Thandi designed the space with an ethos based on mother earth and the elements. Many aspect of the original building were embraced and given new life – for example, the original whisper-soft pink tiles in the bathrooms were kept, but a deeper pink was painted above them to ramp up the colour. I’ve seen the Before images and this is quite the transformation – from the custom ply ceiling and timber flooring which add so much warmth, and the bespoke slatted screens which define the space, to the different look and wall colour each treatment room was given.

21.11.2018

Retreat Yourself – Homestyle Dec/Jan


Hi, my name is New Zealand. I went through an awkward teenage stage for a while there, but I’m aalllll grown up now.

In the new December/January issue of Homestyle (on shelves this week), there’s a focus on summertime hosting, including some of the most stylish Air BnBs our country has to offer. Homestyle Editor Alice Lines has done the trawling so you don’t have to, discovering holiday hires for the discerning design lover – like this covergirl, the Riverbank Modernist Retreat.

Owners Tara and Nick were living in New York, hunting for a home-back-home, when they fell in love with this mid-century Waikanae Beach babe. The beautiful Japanese/Californian vibe was created by interior designer Katie Lockhart.

See a lot more of this home, read about the couple’s sea-change from big city living to small town NZ, and learn how this inspiring aesthetic came together, in the new issue of Homestyle.

Dem bones. Styling by Juliette Wanty, Photography Bonny Beattie

Photography by Michelle Weir

I adore a walk-in shower, and how good is this tiling choice! This bathroom is part of the renovation of a 100-year old Grey Lynn villa, also in this issue of Homestyle.

Photography by Lynden Foss

As well as loads of New Zealand homes and holiday homes, there’s a couple of international interiors this issue too, including this Australian family abode above – originally a 1930’s church. Never met a church-to-family-home transformation I didn’t like.

The December/January issue of Homestyle is on shelves now. Go and obtain!

 

homeware-store-online

16.10.2018

Habitus House of the Year 2018 – Point Wells House



Habitus Magazine
 celebrates its 10 year anniversary this year and, to mark the milestone, have founded an annual awards programme to recognise outstanding examples of residential architecture.

The inaugural Habitus House of the Year (2018) presents 25 homes that are exemplary embodiments of how the region lives through design, and includes five New Zealand homes amongst the honours. 

I’m partnering with Habitus to share some of the New Zealand finalists with you. We’ve been to the beach (Hahei House by Studio 2 Architects) and the city (339 House by Strachan Group Architects), and now we’re out in the countryside with Point Wells House, designed by Paterson Architecture Collective and Steven Lloyd Architecture.

Photography by David Straight

This Omaha home’s owners requested a gabled-roof farmhouse for their idyllic country setting. The resulting home is one that honours rural tradition and nostalgia, while offering beautifully modern, minimalistic details that make the rustic, refined.

It has the vocab of a simple barn, striking a bold silhouette with that iconic 45-degree gable roof. It’s raised off the paddock on piles, in the manner of a classic rural shed. And the cedar weatherboards look like they could’ve been here as long as the huge old macrocarpa trees… But, look closely, and the contemporary details start to shine.

Like those thin steel-boxed windows, did you spot those? Or the fact that there are no bargeboards. Look again – I love this detail. In fact, there are no fascia boards or soffits, either. And those weatherboards, they actually graduate in size, steadily getting wider as they reach the roof.

Inside, it’s top to toe timber, with dark stained oak floorboards, and walls and ceilings clad in rough sawn South Island Beech. I’d end up needing to see an Osteo if I lived here, I’d be staring up at those amazing trusses all day (I especially love the exposed bolts and the steel tension rods – shearing shed chic).

Today’s aesthetic is for super light, bright, open spaces – but here, the architects have sought to create beauty with shadows and dappled light. They’ve been very deliberate with the amount and intensity of light the house lets in, creating depth and drama in quiet spaces, and illuminating others (I love how they’ve accentuated the trusses with skylights in the great room).

It reminds me a little of an old rural church. Have you ever been inside one of those New Zealand colonial chapels? They have those tall, grand cathedral ceilings, but with a relatively long, narrow volume, few windows and timber interior, they’re also very restful and intimate.

The home is made up of three of these barn buildings – one has a garage and guest house, while the other two form the house proper. The west barn houses a great room (with massive poured-concrete fireplace), kitchen, scullery and laundry, while the east barn has three bedrooms, three bathrooms, a study and another living room.

A long boardwalk passes almost through both pavilions, connecting the east and west ‘wings’ through their living spaces and creating a beautiful big outdoor room between them.

Having three distinct buildings, connected through pathways, gardens, porches and courtyards, gives the site a village-like feel, and creates multiple outdoor spaces, so no matter the time of day or the direction of the wind vane, you can find a sunny, still spot to sit.

Other aspects I noticed and loved:

Those tall, narrow casement windows, with bronze hardware by NZ company Chant; the simple poured concrete steps into the house – more of that shearing shed chic; how the kitchen actually sits within a timber box at one end of the Great Room; and the simple form of the two poured-concrete chimneys. Also, look, I dream of a modern black barn as much as the next woman, but I really love that they didn’t choose black for this beautiful home.

~

To see all the Habitus House of the Year 2018 finalists, visit habitusliving.com/houseoftheyear

You can also vote for this home – or another favourite – to win People’s Choice. Vote here. 

 

homeware-store-online

09.10.2018

Habitus House of the Year 2018 – 339 House


Habitus Magazine celebrates its 10 year anniversary this year and are marking the milestone with the launch of an annual awards programme to recognise the most outstanding examples of residential architecture in our region.

The inaugural Habitus House of the Year (2018) presents 25 homes that are exemplary embodiments of how the region lives through design and includes five New Zealand homes amongst the honours.

I’m so pleased to be partnering with Habitus in New Zealand to share a few of the New Zealand finalists. Last week I shared Hahei House by Studio 2 Architects, and this week it’s 339 House by Strachan Group Architects.

Photography by Simon Devitt.

339 Mount Eden Road sits sandwiched between blocks of flats on both sides, and being on a main artery into Auckland city, is subjected to the noise and fumes of twenty thousand cars, trucks and city buses passing each day. Not exactly an attractive proposition. But for the creative mind, constraints and challenges aren’t so much a barrier as just a puzzle that holds opportunity for an original, beautiful solution, right? And that’s exactly what architect David Strachan has created on this sliver of land.

For himself and his family, he has created a home that’s warm, sunny and social. And for the architect community he’s created a masterclass in how to maximise space, light and views whilst maintaining peace and privacy.

To enter the house, you first pass through an internal courtyard designed to act like a lung, its insulated glass doors and glass roof, concrete cladding, aromatic cypress-lined interior panels and plants all working together to filter out road noise and fumes. The glazed roof floods the home’s kitchen with morning sun, and frames a view of Maungawhau, the sentinel of Mount Eden.

Through that courtyard and into the house proper, noise and neighbours become entirely a non-factor. Through clever planning and positioning, the home is open and light-filled, but oh so private.

MVP here is the two-storey negative space that cuts through the house from East to West. Upstairs bedrooms open onto it giving a mezzanine feel, and a window that stretches from the floor right to the top of the eight metre Cathedral ceiling floods the interior with light.

One of my favourite details is that deliciously industrial, still-showing-its-tie-holes, super thick, precast concrete wall that spans the whole length of the home’s north wall. Another is the vertical shiplap lining on the walls – actually just white-painted plywood panels, with a 4×4 negative groove cut into them.

Beautiful birch ply gabled roof

Little details I noticed and loved: The black oxide concrete floors juxtaposed with fresh white linear walls and lots of warm timber of varying textures; the delicate blown-glass lighting; the kitchen island – designed by David of course and made from black powder-coated steel framing with birch ply; the fact that the two big dining tables are on castors so they can they can be pushed together for big gatherings; beautifully-upholstered built-in bench seats; and – of course – the big glass sliders that open the living room right out onto the pool, so you can be lolling about in the water having a convo with someone sitting at the dining table.

(While we’re talking about the pool, would you just look at that welded black steel pergola? It’s both freakin’ sexy form, and considered function, acting as somewhat of a privacy screen from the next-door apartments.)

At the rear of the site is a steep cliff, and the house perches on its edge. From the pool, your view is all blue sky and treetops.

339 Mount Eden Road is also consciously energy-efficient, with double layers of heavy duty insulation, 6.5kw of solar panels on the roof, and tanks that’ll take 15,000 litres of rainwater.

 

Is this your winner for Habitus House of the Year 2018?

Vote for it to win the People’s Choice award,
by visiting habitusliving.com/houseoftheyear

© The New

theme