14.10.2018

Spaces


HEYHEYHEY! I love this colour for an entrance. Entrances are actually the perfect place to be brave with colour. They’re small enough to re-paint when/if you tire of it, they’re the first interior space your visitors lay eyes on (s0 the perfect spot to make a style statement), and because they’re not a space you spend lots of time in, a colour you love is going to delight and sort-of-surprise you over and over again.

Ignoring the fact they have an actual small tree sitting on a bedside table, this is lovely. I have romantic notions of having a writing desk in my bedroom, for journalling and wistful staring off into the middle distance.

Kitchen designers Reform have done it again with their sustainable new range, UP. Designed by architects Lendager Group, it uses off-cuts of wood from Danish flooring company Dinesen that would have otherwise ended up as waste.  Look good, do good.

And goddam does it LOOK. GOOD.  Here it is in a dark oiled finish:

Sexy, sexy cabinet fronts.

A kitchen styled by new fave Instagrammer, Interior Designer Sabine Rusch Bolstad @werkstattoslo
Soft grey is the perfect neutral when you’re keen to keep the aesthetic clean, but want to create some depth in a space.

A few years ago, a very cool house in London called Herringbone House made the rounds of every international design blog. And then earlier this year, the designer of that home made news again with these loft apartments she designed with her husband, under their brand Chan + Eayrs. And now, Zoe Chan Eayrs and Merlin Eayrs have created for themselves another super unique, heart-filled home, titled The Weavers House.

They’ve reinterpreted the building’s Huguenot heritage with a sensitive, contemporary vocab, peeling back the layers of time and combining traditional materials, traditional techniques and traditional colour with open spaces, clean lines and considered details.

This husband and wife are two of the most exciting, sui generis designers in the industry at the moment.
Please (please) leave this page right now and go and have a good look through their website, especially The Weavers House tour.

1  /  1  /  2  /  3 – 6  /  7  /  8 – 13

 

Get flooring samples (and more) sent to you in Flooring Xtra’s new Sample Box

09.10.2018

Habitus House of the Year 2018 – 339 House


Habitus Magazine celebrates its 10 year anniversary this year and are marking the milestone with the launch of an annual awards programme to recognise the most outstanding examples of residential architecture in our region.

The inaugural Habitus House of the Year (2018) presents 25 homes that are exemplary embodiments of how the region lives through design and includes five New Zealand homes amongst the honours.

I’m so pleased to be partnering with Habitus in New Zealand to share a few of the New Zealand finalists. Last week I shared Hahei House by Studio 2 Architects, and this week it’s 339 House by Strachan Group Architects.

Photography by Simon Devitt.

339 Mount Eden Road sits sandwiched between blocks of flats on both sides, and being on a main artery into Auckland city, is subjected to the noise and fumes of twenty thousand cars, trucks and city buses passing each day. Not exactly an attractive proposition. But for the creative mind, constraints and challenges aren’t so much a barrier as just a puzzle that holds opportunity for an original, beautiful solution, right? And that’s exactly what architect David Strachan has created on this sliver of land.

For himself and his family, he has created a home that’s warm, sunny and social. And for the architect community he’s created a masterclass in how to maximise space, light and views whilst maintaining peace and privacy.

To enter the house, you first pass through an internal courtyard designed to act like a lung, its insulated glass doors and glass roof, concrete cladding, aromatic cypress-lined interior panels and plants all working together to filter out road noise and fumes. The glazed roof floods the home’s kitchen with morning sun, and frames a view of Maungawhau, the sentinel of Mount Eden.

Through that courtyard and into the house proper, noise and neighbours become entirely a non-factor. Through clever planning and positioning, the home is open and light-filled, but oh so private.

MVP here is the two-storey negative space that cuts through the house from East to West. Upstairs bedrooms open onto it giving a mezzanine feel, and a window that stretches from the floor right to the top of the eight metre Cathedral ceiling floods the interior with light.

One of my favourite details is that deliciously industrial, still-showing-its-tie-holes, super thick, precast concrete wall that spans the whole length of the home’s north wall. Another is the vertical shiplap lining on the walls – actually just white-painted plywood panels, with a 4×4 negative groove cut into them.

Beautiful birch ply gabled roof

Little details I noticed and loved: The black oxide concrete floors juxtaposed with fresh white linear walls and lots of warm timber of varying textures; the delicate blown-glass lighting; the kitchen island – designed by David of course and made from black powder-coated steel framing with birch ply; the fact that the two big dining tables are on castors so they can they can be pushed together for big gatherings; beautifully-upholstered built-in bench seats; and – of course – the big glass sliders that open the living room right out onto the pool, so you can be lolling about in the water having a convo with someone sitting at the dining table.

(While we’re talking about the pool, would you just look at that welded black steel pergola? It’s both freakin’ sexy form, and considered function, acting as somewhat of a privacy screen from the next-door apartments.)

At the rear of the site is a steep cliff, and the house perches on its edge. From the pool, your view is all blue sky and treetops.

339 Mount Eden Road is also consciously energy-efficient, with double layers of heavy duty insulation, 6.5kw of solar panels on the roof, and tanks that’ll take 15,000 litres of rainwater.

 

Is this your winner for Habitus House of the Year 2018?

Vote for it to win the People’s Choice award,
by visiting habitusliving.com/houseoftheyear

07.10.2018

S P A C E S


Peeks at the MAJAH new Calile Hotel, Brisbane

Love this weirdo blend of art deco, Scandinavian, Moroccan (et al) influences at the HQ of design firm Swoon.
That amazing limestone and white ash coffee table is by Yucca.

Amazing timber and glass sliding window walls let in swathes of light but still delineate the spaces. The team are able to completely slide the doors open on all sides to create one large communal creative space, or slide them closed to enclose offices.

Studio dreams – upholstered cabinet fronts doing double duty as moodboards; an amazing bespoke display & storage cabinet that reminds me of the Reference section in my old intermediate school library (in a great way).

Millionaire ablutions.

Him: *during sex* tell me what you want…
Me: … a massive floor-leaning mirror that makes my room feel like a Copenhagen city apartment…

This apartment is a riot of colour. Digging the plum tiles with red grout.

It’s no surprise that the Copenhagen home of Niels Stroyer Christophersen, co-founder and Creative Director of design studio Frama, is impossibly cool. See the full apartment tour over at Our Food Stories, here.

Reeded glass screens for the win.

1  –  3  /  4 – 6  /  7  /  8  /  9  /  10  /  11 / 12  /  13  /  12

Get flooring samples (and more) sent to you in Flooring Xtra’s new Sample Box

30.09.2018

S P A C E S


 

Photography by Ben Hosking

I’ve recently discovered Perth architects Whispering Smith and fallen in love with their work. They describe themselves as champions for millennial housing, sustainable architecture, local craft and friendly minimalist architecture – and this home above is a great example of all of that. It’s the first of three planned carbon-neutral dwellings made from high-recycled content concrete panels and whitewashed recycled brick, and is a 3 storey mini tower, with a garage underneath and a loft on top. Minimal land, minimal house, minimal life.

And here’s another Whispering Smith projects I want to up sticks and move into: Cortes Kiln, an Air BnB set on one of Australia’s oldest walnut farms. It’s a modern, minimalist addition to an historic cottage.

LOVE the white polycarbonate cladding – genius move.

Amazing concrete bath set in an internal courtyard


And this (below) is Keanu Breeze, a 20-square-metre micro apartment in the centre of Fremantle…

Oh my god, this stair detail. I’ll start the bidding at Yaaaaass.

Get flooring samples (and more) sent to you in Flooring Xtra’s new Sample Box

© The New

theme